вторник, януари 22, 2008

Езотеричната тема


По "блогърско" поръчение трябва да напиша няколко мухи за езотериката и влиянието й върху нас. Явно, с подсказка от блога ми, Емин ме концентрира върху йогата, така че постът ще е за йога и опит да се изясни защо в момента има такъв бум на тази дисциплина.
Първоначално смятах да пиша за езотериката, магията, домашните рецепти за лекуване на акне и всякаквите суеверия и бабини дивитини. Йогата ми се струваше доста сериозна като тема. Но замисляйки се и преравяйки информационното блато, осъзнах, че няма голяма разлика за какво точно пиша - че източникът е все един - увеличаващият се ламтеж на хората по "духовното".
Като начало - опитайте се да се сетите за поне 3 филма за магьосници от периода 50-те - 70-те на миналия век. А сега направете същото мисловно упражнение, само че за последните 10 години. То не беше Хари Потър, сериали, книги, цели щандове в книжарниците, езотерични книжарници... Любопитството и влечението към "отвъдното" и мистичното расте прогресивно. Да си призная и аз имам вкъщи една книжка с магийки за любов, косопад и всякакви чародейства, която досега не съм пробвала - чакам да ми пораснат достатъчно ноктите. Мои приятели са доста по-напред с материала - гледат си нощни пеперуди, ходят на врачки, а суеверието здраво ги тресе...
Ами фън шуй? Не е ли това просто техника за внедряване на суеверия и дребни магически трикове в дома, маскирани като напредничаво древно учение за хармония и равновесие.
И накрая - йогата. Според повечето практикуващи - идеалният начин да разтовариш след фитнес и тае-бо. Има хот йога, йога в клуб Спартак при индиеца, всеки уважаващ себе си спортен клуб има йога учител. А интересът нараства. Пагубно:) Дотам, че на последното приятелско събиране с напиване в Пловдив, прекарах може би час, разговаряйки с Ели за йога нидра, хатха и не знам още какви си техники, свързани с пеещи купички и "дигащо се" кундалини, които така и не можах да си ги представя. Това вече за мен е знак, че нещо се случва.
По същество - освен, че имам книжка с магии (съвсем истински), ходя редовно на йога. Както и още 30-тина човека, в 20-то училище. Хубавото е, че има всякакви хора - мъже, жени, възрастни, деца, хора с много килограми, една мисис България - изобщо пълен набор. И аз. Наложило се е мнение, че йога е "женски спорт"(спорт много условно казано), дори видно от коментара на приятелката ми Дени - занимание за млади и тренирани хора. Честно казано, аз не вярвах много в себе си, изпитвах леко притеснение, че няма да се справя. Но всъщност, оказа се, че не е никак сложно. И че йога е не спорт, а усещане. Начин да прочистиш съзнанието си поне за час и да раздвижиш кръвта. В тялото е здравето и ако натискаш правилните бутони се получава хубава мелодия. Йога клубът, който посещавам, е ориентиран по-скоро към физическо натоварване и въпреки това не уморява и след занимание се чувстваш не само раздвижен, но и олекнал някак, подскачащ. Чувствам радост. Не знам от коя асана (поза) ще да се събужда това чувство, но е факт. Предполагам, че и за хората около мен е така, защото всички са усмихнати и облекчени.
Йога практики всякакви - с медитация, релаксация, със звук, със сън, на 37 градуса, за печалба, за духовно израстване. За всеки желаещ по нещичко. А желаещи много.
Може би големият интерес е своеобразна реакция на консуматорското "преяждане", което ни обхваща напоследък. Нуждата от равновесие между материалното и духовното е осезателна. "Тъпчем" се с покупки, храна, изгодни сделки, вещи, изхвърляме ненужни емисии - боклуци, мръсни газове. Тровим телата си, съзнателно - с почти фанатична радост. И не остава място, нито време да отворим капаците на духа за простичките неща - да се зарадваш на нещо, да погалиш душичката, какво остава за по-мащабните - да се самоусъвършенстваш. Честно - колко често ви се случва да си кажете "Много съм уморен тази вечер, за да прочета това. Цял ден съм работил, просто искам да се наям и да изгледам този филм. Не ми се занимава." На мен ми се случва ужасяващо често. И така отлагаме да чувстваме, да растем духовно. А каквото и да ми говорят масоните, съвършенството е състояние на духа, не на портфейла. Как се постига? Ако знаех, щях да отворя школа. Моят личен начин е като се противопоставям на еднообразието - като предизвиквам съзнанието си да твори, тялото - да прави йога, въображението- пиша тук, когато мога, а разума - да науча още един език...
Дали йога е самоусъвършенстване? Истинските йоги сигурно знаят. Аз не съм от тях, но дори аз знам, че този час и половина на ден ми помага за малко да спра машината, да обърна внимание на това, което е останало вътре, да се почувствам комфортно в себе си и да си направя планове за бъдещето - за мен и моята "прекрасна душа" :)

А за магията? Какво да кажем аз магията. Това е друга бира - като аматьор вещица мога отговорно да заявя, че според мен е начин да се убедиш, че има съдба и че все пак не всичко зависи от теб - и напоследък масовизирането на магическото (което за съжаление на може да възкраси истинската магия), просто показва, че хората имат нужда от бягство от реалността. Че животът май се е "сговнил". За бога, трябва ви магия, за да ви обичат даже. А от нас зависи всичко - и да обичаме и да караме останалите да се чувстват добре с нас, да сме добри, да се грижим за себе си и здравето си. Измислените рецепти не помагат. "Ключът е в теб!" Ама наистина... и никакви карти таро, восъчни фигури или хороскопи не могат да заменят твоята магия - личната, която те прави уникален и способен на божествени постъпки.

И все пак накрая, за наистина закъсалите - една магия от личната ми настолна книга:
"Как да върнем любимия завинаги?
Подредете в кръг пет червени свещи, в които предварително сте сложили мед и сте поръсили с пудра захар и канела. В средата на кръга поставете снимка на неверния любим и точно 109 пъти кажете името му. Оставете свещите да изгорят докрай и увийте снимката в червен плат. Поставете я под леглото си и ... чакайте:)"

Ако не за друго, мога да ползвам книжката като готварска, доста вкусно ми звучи тази магийка.

1 коментар:

Анонимен каза...

Разкошен пост :-) Отдавна искам да опитам йога, че съм чувала само добри неща, но ной-искам да се науча да медитирам и отпускам съзнанието си. Ама ще го направя някой ден :-)