сряда, февруари 13, 2008

Амстердам

И аз се поразходих из града с каналите (който не знам защо, но не наричат "холандската Венеция", за сметка на Брюж, който има един единствен канал, но си е заслужил прозвището "Малката Венеция").

Първото впечатление беше - пълен хаос - белгийският влак имаше закъснение от 40 минути (сериозно се конкурират с БДЖ в това отношение) и в Амстердам бяхме по обяд - събота. Всички туристи и ние. За да подчертая своя туристически статус, извадих фотоапарата и заех полу репортерска стойка. Идеята да покараме колела, не се осъществи, поради лоша преценка на наличните финансови средства. Но ако нещо трябва със сигурност да направиш в Амстердам, това е да покараш колело по червените им пътеки.



Разстоянията са учудващо малки - по моите предварителни изчисления до музея на Ван Гог трябваше да стигнем за около час - като реално се оказа, че и 30 минути са много.
За музея имаше опашка, но всичко е идеално уредено и за скромната сума от 10 евро, си допуснат до залите му (които се оказаха не особено пълни, ако не броим хората) с произведения. Но е впечатляващо - да видиш на живо мазките. Този Ван, решил ей така един ден, че има хляб в рисуването и подкрепян от брат му почнал - ама не искал да ходи в училище да му покажат как, предпочел сам да се обучава :))) Впечатлена съм...

Пред музея имаше ледена пързалка - майки, деца, някои на кънки, други върху столове и някакъв протест с ужасна музика (силно казано - двама рапъри крещяха Stop de sloop).



За шоповете нямам пряко впечатление, освен че са мрачни и задимени места, пълни с младежи, които предпочитат да прекарат прекрасния слънчев ден на тъмно, вместо по улиците.

И накрая, интересна гледка бяха сградите, най-старите от които имаха наклонени фасади, видно ето тук


Има дух в този град (и мирис :) )))

2 коментара:

Elena каза...

как имам нужда и аз от едно освежаващо пътуване, ноо...ще почакам още малкооо :)

Minerva каза...

Ами, сега е моментът, до утре в полунощ можеш да си вземеш промоционален билет - купуваш един - получаваш два. Хем ще си вземеш приятелче за из път :)))