сряда, март 26, 2008

Хоп - троп - Digging out my Bulgarian roots

... или как се влюбих в ... копаницата.

Снощи бях замъкната от една бъдеща кума, усилено тренираща за танца с кокошката (датата на представлението е някъде в началото на май) на народни танци в някаква детска градина. Не бях влизала в такова учреждение от има-няма 23 години, и отговорно мога да заявя - миризмата си е абсолютно същата:)
В малко салонче, предназначено за същества до метър и 20 се бяхме натъпкали сигурно 40 човека, някои от които гонеха двата метра, ама нищо, така "енергията се вдига повече".
След кратката разгрявка се почна. Трябва да отбележа, че аз с народните танци съм скарана. Ама много - като току-що развели се съпрузи, които не са успели да се разберат за пасатора (само почитателите на крем супа от моркови могат да разберат цялата драматичност на положението).
На всяка поредна сватба ми се налага да уча тепърва правото хоро - при това доста неуспешно (в този смисъл година 2006, известна на по-голяма част от човечеството като годината на Кучето, за мен беше годината на правото хоро).
А за най-безумното нещо, което съм виждала някога (по телевизията на Нова година) - дунавското, думи нямам. Всеки път като го гледам ми се струва, че тези хора тренират за бойни действия, веднага щом довършат поредната бъчва.
И така. Започна се с право. Дотук добре, на втората обиколка го схванах - все пак на три сватби съм ходила. Но после се продължи с нещо, което ме изцъкли. "Шано" - това било хоро, бе хора. Изобщо не става въпрос за шанаджии*, при тва мнооо хубаво хорце - ходиш си тежко и мяташ кърпа (ако не дай си, боже си в началото).
Бе, не ми се получи много. Нито шаното, нито дайчовото, правото го забравих моментално.
И тогава се появи ТО - моето хоро!!! ГАНКИНОТО. Няма такава красота - подскачаш като еленче напред, копито горе, пеееет, кръстосана отзад, прибираш и наляво същото. Странно, че му викат КОПАНИЦА на това хоро. Просто не мога да си представя как ще го денсиш и ще копаеш едновременно, но някъде на третата обиколка осъзнах откъде му идва името.
Ганкиното хоро буквално изкопа българските ми корени:)))
Ами, да си призная, срам не срам - смятам пак да ида. Така, че, драги ми Филипе Кутев, пази се, че идвам с кръстосана ръченишка стъпка към теб, хахахах.




* Шанаджия - разпространител на наркотици, който пласира стоката по собствени канали, без да се съобразява с намеренията на картела. Предимно с цените им. Шанаджиите може да познаете по отрязаните уши, счупените носове и изкълчени лакти.

3 коментара:

go! каза...

шано - на цигански значи скрито, тайно. а шанаджиите продават тайно от чорбаджията. мда етимология ...

Minerva каза...

Мда, мерси за инфото :)
Знаех си, че трябва повече да внимавам, когато онази циганка се опитваше да ми преподава цигански над поредните чинии, които мие, ама, къде ми бе акълът!

denitsa каза...

айдееееее, ихууууууууууу, а така!
:)))))))))))))