понеделник, юли 21, 2008

Мусала

Уикенд над 2000 метра, където, вече доказано, нищо не може да ви спаси от изгаряне.
Най-после и аз да стигна върха на иглата в Рила - Мусала. След бързичък стоп (всеки път се учудвам колко е близо всъщност Рила до София), изнервящо вкусни пици на автогарата в Самоков и лангър в маршрутката, се понесохме с лифта, с който според лелята на касата "800 човека се качиха днес нагоре!". И наистина - горе беше като високопланинска магистрала - буквално, защото имаше изровен път, крайпътни ханчета, камиони, лееше се цимент, прахоляк до уши - изобщо скръб сви сърцето ми, още повече като видях, че първото езеро е пресъхнало - напълно...
Около хижата положението не беше много по-различно - хвърчи таз ми ти изолация - не ти трябва фризби - материал наоколо - достатъчно да сглобиш малък безмоторен самолет.
С Вени, Мил-Ана и Крум тръгваме на разходка, след като в ядене, пушене и песни неусетно е станало 5 часа и няма как да тръгнем тепърва към върха. Вместо това - една лека и прекрасна разходка, гарнирана с топки сняг и песто от мащерка. И всичко това обилно полято с планинска буря, която се опитва да ни разтопи... а слънчевите лъчи дърпаха завесите на облаците и танцуваха в езерото до хижата.
Планираното виене по пълнолуние не се състоя, заради тежкия сън, който ни обори. Луната се цъклеше и тропаше по прозореца, ама кой да ти реагира:)
Самото изкачване на върха ми се видя приятно (лесно даже, затова го усложнихме, катерейки някакви камъни с осигурителни въжета:), а гледката от горе изисква задължително ясно време. Облизваш с поглед рид след рид, вървиш наум по тънките пътечки, немееш. Красиво... Идете непременно, ако не сте!
Снимки - при Вени - клик:)

7 коментара:

junkpaper каза...

Жу, лепнала съм снимчици у назе. като им кликаш и стават по-ларж ;)

junkpaper каза...

м? каква провокация, каква доблест?
казах само, че има снимки от мусала на моя блог и като кликнеш върху тях ги виждаш в по-голяма резолюция.

junkpaper каза...

Видях, че си правила психотест в някакъв сайт... та "барабар Петко с мъжете". От един мусаленски разговор ми остана чуденка какво ми има, аджеба, и се оказах 74% Antisocial - individual shows a pervasive disregard for, and violation of, the rights of others. Имаше и други дизордъри, но това с най-висок процент. Хубаво ще е пак да си говорим, за това как ТИ възприемаш хората около себе си.

junkpaper каза...

Не знам за Совичка, отказах се да я чета на 2я ред навремето и така не поднових опита.
Коментарът за теста и разговорите, който не си разбрал: асоциативни неща, беше си лично за Жи, все пак това е нейният блог. Свързано е с лични преживявания. Стигна където трябваше. Ей мноу са ми дОбри пощенските гугутки, да ги.

sa6o каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Саше, направи си и ти един блог - не е трудно. Очевидно имаш какво да кажеш.
BTW този пост беше за Мусала, remember?

Обещавам да те чета и редовно да оставям коментари!

счупения цайс

sa6o каза...

това можеше да ми го кажеш много по-рано