понеделник, юни 30, 2008

Proud to be?

След седмица на почти масова истерия, в която мненията за организирания гей прайд се фрактурираха на няколко групички, основните от които : "Ненормалници! С какво ще парадират? Защо ни навират своята различност?", "Хм, голяма работа, има европейско по футбол!", "Разбира се, че ще участвам - най-после да подложим на тест българската толерантност.", и разбира се популяризирането на Боян Расате - светецът на българската църква, морал и средновековна глупост, на 28-ми все пак прайд имаше. Убедена съм, че ако не бяха истериите на милите ни новинарчета, които се чудят от коя мандра да изкарат сензационна новина, общото впечатление от шествието щеше да е за групичка от около 100-тина нахилени човека с балони и цветни знаменца. Вместо това, беше направено всичко възможно да се създаде НОВИНА - полиция, журналисти (според мен на хомосексуален се падаше по един журналист) и разбира се ВРАГЪТ - в храстите, под мостовете, в малките тъмни улички - "страшните хомофоби" заредени с бомби, ярост и справедлива мъст. Поне това видяха хората по телевизията, в сайтовете (тук помествам снимка на Георги Димитров от Netinfo)
Днес.бг, Нетинфо.
"По целия си път хомосексуалистите бяха обстрелвани с камъни, бутилки, бяха хвърляни бомбички и коктейли "Молотов".
Да му се не види, аз също участвах в прайда, но такова чудо не видях:) А, да и благодаря ви Днес.бг, че като участник в шествието вие определихте сексуалната ми ориентация (само между другото - разберете най-после, че терминът е "хомосексуален").
В последствие говорих с познати, които се определят като хомосексуални и които категорично се обявяваха против подобни показни мероприятия - само не можах да разбера аргументите им - срам, страх или разумното мнение, че не е нужно да привличаш внимание към себе си.
Прайдът, както го видях:
Около 150 човека ("хомосексуалистите" - о, невероятно, но факт! - изобщо не се различаваха от хетеросексуалните, затова прощавам на Днес.бг, че са определили всички като "гейове":)))), 40 фотографи, не броих полицаите, но бройката им гони тази на "новинарите", така че като цяло колоната беше внушителна.

Тук виждате 4 много страшни и морално пропаднали девойки:) Моля, не позволявайте на дъщерите си да гледат тази снимка - има опасно излъчване и може да ги повреди...

Прайдът беше издържан в класически стил "дъга" - тук поне стилистите не могат да надават вой:)

Лозунгът беше:
За тези, които не го разбират - моето скромно тълкувание - всички сме членове на голямото човешко семейство, вместо да си губим времето в безсмислена омраза на каквато и да било основа - расова, сексуална, футболно отборна, политическа, идеологическа....можем да се разходим заедно по улиците в този ден и да покажем, че се обичаме:)

Откъм произшествия - две бомбички (едната падна точно до мен, но се измъкнах навреме - общо впечатление, че е Нова година - а така се надявах на заря:), запалена бензинова ивица пред шествието - ала Бейрут, на едно място полицаите подгониха групичка мъже в градинката, журналистите превъзбудено търчаха и снимаха, взимаха се ексклузивни интервюта "Не ви ли е страх?", "Защо сте тук?", "Гей ли сте?" (не, не ме е страх - никой няма право да ме плаши... тук съм, защото имам право да покажа, че не виждам разлика между хората .... не, не съм, но какво значение има изобщо?).

Една тъжна констатация - седмицата на НЕтолерантността успя да активизира доста хора (изключително мъже), които намериха в какво да излеят агресията си. Това е сигнал, че нещо не е наред, когато се връзваш и играеш по свирката (да ме прощават последователите на Боян Расате за твърдия намек тук) на популист и провокатор, който официално заявява, че не се интересува от закон и право и който те призовава да мразиш, биеш и отричаш. Защо е по-лесно да бъдеш хейтър в България, отколкото да осъзнаеш, че всеки има право да бъде, просто да бъде? Време е за парад на комплексираните, смачкани, агресивни и ограничени хора. Моля, покажете се, ние ви обичаме!

На 29-ти юли в Истанбул завърши СЕДМИЦАТА на gay pride - ето как изглеждаше шествието там (само уточнение - ексцесии не е имало, а организацията им е на път да бъде забранена и да, и те не носят розови прашки, язък! :) Коректността изисква да посоча, че тук е отразено събитието от преди година.



И по български...

И в края на репортажа "И сега една по-приятна тема - в Русе започна кастингът за Биг Брадър 4" - ох, без коментар просто...

Нова телевизия - Вениииииииии :)))


Писмо до мама от Вени:)
Отзвук в Openly Feminist
Една хубава статия в Дневник.
И тук - препоръчвам!
Галерия - мои снимки от парада.

3 коментара:

рекомунизатор каза...

здравей:) много хубав пост. само дето с едно нещо не съм съгласна с вас двете с петя и то е че не знам защо се опитвате да покажете колко нормално е било всичко. трябваше ли нацистите да хвърлят повече коктейли, за да е оправдана реакцията на медиите? аз разбирам аргумента ти, че медиите винаги правят от мухата слон, но въпреки това в този случай си мисля, че е оправдано всяко нещо, което показва ненормалщината на нацистите и ги дискредитира. ти какво мислиш?:)

Jobove - Reus каза...

Expect that hegueu happened a big party of the diversity, a strong embrace

Анонимен каза...

Ей най-после да прочета една нормална гледна точка за парада. Поздрави, дерзай:)