понеделник, февруари 16, 2009

Чичо Митко на третия етаж

Кой е чичо Митко?

- Моля ви, повикайте го. Моля ви. Умирам. Сърцето ми. Живее на третия етаж. Ей, там. Моля ви, умирам...

Седи на земята. Болезнено слабо, с мънистено зелено пръстенче на едната ръка, розови маратонки, опърпани дрехи. Виковете й се чуват по цялата Витошка. Пълната с хора, трамваи и магазини утринна улица. Никой не спира. Поредното изпаднало в нужда същество, което само си е виновно, че в студа няма къде другаде да седи, освен на плочките. "Детето от ромски произход ли е?" - ме пита любезната и мила жена от другата страна на 112. "Не знам, със забавено развитие е. Страда...Търси някакъв човек, който не съществува. Чичо Митко от третия етаж...".
Но чичо Митко всъщност е истински. Убийствено истински. Живурка във всеки от нас. Прави покрусена физиономия и отвръща глава от страданието. Заключва пръсти и удря на дърво "данедавагоспод" това да му се случи и на него. Агресивно се нахвърля върху просещия с въпроса "Защо не работиш - като мен, като децата ми, ами си седнал наготово..."
А понякога, само понякога, осъзнава, че съществото отсреща е човек и има нужда от малко топлина. И звъни на 112, за да прехвърли отговорността...

Няма коментари: