петък, ноември 09, 2007

Инициатива "Пазете се от лоши наемодатели"

Мислех да стартирам общество (виртулно), подобно на това, което американците са създали за "ужасните си съседи", но за съквартиранти, наематели и наемодатели. Още повече, че в София този проблем са задълбочава гротескно. Какво имам предвид?
Бившите ни наемодатели - Даринка Богословова и Кирил Богословов са точно хората, от които трябва да се пазите, ако наемате жилище. Първоначалната им педантичност да разговарят с нас чрез агентката за недвижими имоти ми се стори симпатична и донякъде я възприех като точност...
Нанесохме се в необзаведено жилище, пригодено на две - на три за живеене. Разбирайте парчета балатум, едва залепени директно върху цимента. Мокет - също парчета върху цимента, нямаше мивка, нямаше врата в едната стая, входната врата все още е талашитена вратичка, която те така и не пожелаха да сменят със стабилна такава.
В края на ползването на апартамента - ТАПЕТИТЕ !!! в банята вече бяха мухлясали, защото не сложиха отдушник, а при изнасянето ни едва ли не ни умолявахме да останем за още една година, или поне да оставим мебелите за новите наематели. Както и направихме впрочем, за което сем. Богословови не плати нито стотинка.
И така разделихме се по живо по здраво с тях в края на месеца и още същата вечер започна невероятният тормоз. Звънене по телефона, заплахи със съд, агенция, полиция, обиди от сорта на "мръсна идиотка", "никаквица", "наглярка". И разбира се - претенциите им за заплащане на ЕДИН НАЕМ заради петна по мокета!!! и разсипано просо в единия ъгъл. При опита ни да обясним спокойно, че замърсяването е плод на едногодишно употребление и че не може да си получат парчетата мокет във вида, в който са ни ги предали, още повече, че сме им оставили доста подобрения, за които не са заплатили нито лев (и че от необзаведен са се сдобили с полуобзаведен апартамент) последваха обиди, заплахи и ултиматуми.
И така вече една седмица. Колкото и да си уверен в прямотата си, подобен тормоз се отразява на психиката, както и на всичките ни приятели, които слушат тази история за не знам кой път... пълна смешка. Снощи си платихме и последната сметка за тока и с облекчението, че нищо повече не им дължим, очакваме следващият удар на "бедните ни и онеправдани бивши наемодатели", които не могат явно да намерят 300 лева, за да платят за подобренията, които искат да правят новите наематели (едни луди готини ди джеи македонци, които се надявам да ги наредят добре) и са твърдо решени да ги получат от нас. Както разбрахме от съседи, тези хора разрешават всичките си лични и психически проблеми чрез полицията, така че вече очакваме да ни извикат в "районното", както ни се заканиха не веднъж, "защото имали номерата на личните ни карти" и за нас "са недостижими". И се чудя докога хора, които разполагат с пари, изкарани до голяма степен на гърба на другите, ще си мислят, че са всесилни, ще плашат и най-лошото ще им се връзват. Добре, че съм напълно наясно с правата си и с чиста съвест, защото сигурно бих се вкарала в побъркания им сериал. Както и да е: очаквайте продължение - след разправиите ни с полицията.

1 коментар:

Michel каза...

Доста плашеща история... :(

Ако сте оставили подобрения в апартамента, игнорирайте тъпите наемодатели, или ВИЕ ги заплашете с полиция за тормоз над вас!!!

Аман от наглеци наоколо!